Het verlijden van notariële akten in tijden van Covid-19: binnenkort is de fysieke verplaatsing naar de notaris niet langer nodig

Binnenkort zal de fysieke verplaatsing naar de notaris niet langer nodig zijn voor het verlijden van een notariële akte. Er zal worden gewerkt met een digitale volmacht waarbij de burger aan een persoon, bijvoorbeeld een medewerker van de notaris of een vertrouwenspersoon, digitaal een volmacht zal verlenen zodat deze laatste de akte, in de plaats van de burger, kan ondertekenen.  De enige benodigdheden zijn toegang tot het internet en een elektronische identiteitskaart met een juiste pincode of de itsme app.

De coronamaatregelen kennen tevens hun invloed op de activiteiten van de notariskantoren in ons land. Door de coronamaatregelen is het immers niet langer toegestaan om een verplaatsing te maken naar de notaris met het oog op de ondertekening van een notariële akte, tenzij voor dringende zaken. Wat verstaan wordt onder dringende zaken, wordt niet precies bepaald. De notaris zal dit dossier per dossier dienen te beoordelen, afhankelijk van de concrete omstandigheden.

Om hieraan tegemoet te komen, wordt er gewerkt aan een oplossing waarbij het niet langer nodig zal zijn dat de burger zich fysiek naar het notariskantoor verplaatst voor de ondertekening van een notariële akte. Op deze manier wil men de gezondheid van alle betrokkenen garanderen en kan het verlijden van een notariële akte tijdens de coronacrisis alsnog doorgang vinden.

De oplossing zal erin bestaan dat de burger aan een persoon, bijvoorbeeld een medewerker van de notaris of een vertrouwenspersoon, een digitale volmacht geeft via een videoconferentie die door de notaris wordt georganiseerd. De notaris verwittigt de burger op voorhand wanneer de videoconferentie doorgaat. Tijdens deze videoconferentie wordt een digitale volmacht verleend aan de aangeduide persoon die de akte in de plaats van de burger zal ondertekenen. De burger dient enkel in het bezit te zijn van een elektronische identiteitskaart met de juiste pincode of de itsme app en de nodige tools ter beschikking te hebben om te kunnen deelnemen aan de videoconferentie. De notaris zal gedurende deze videoconferentie de nodige toelichting geven bij de volmacht én bij het ontwerp van de notariële akte die middels het verlenen van het volmacht zal worden ondertekend. Op deze manier kan de informatieplicht van de notaris worden gewaarborgd. De oplossing zal toegepast kunnen worden voor de meeste notariële akten: koopakten, schenkingsakten, huwelijkscontracten, de oprichting van een vennootschap, enzovoort.

De wet die de digitale volmacht mogelijk maakt dient nog te worden goedgekeurd door het parlement. Het is op dit moment nog afwachten wanneer de wet in voege zal treden en de notarissen aldus via videoconferentie kunnen werken met het oog op het verlijden van de notariële akten. Wij wachten alvast mee in spanning af.   

Indien u hierover vragen heeft, kan u steeds contact opnemen met de werkgroep Verbintenissenrecht – bijzondere overeenkomsten – contracten.